Wpływ heptahydratu siarczanu magnezu na produkcję egzopolisacharydów przez bakterie kwasu mlekowego
Siarczan magnezu jest solą biorącą czynny udział w metabolizmie bakterii. Ustaliłem, że w roztworze kefiru o stężeniu heptahydratu siarczanu magnezu równym 0.2 g dm-3 produkcja egzopolisacharydów przez bakterie kwasu mlekowego wzrasta aż o 58.4%. W przemyśle egzopolisacharydy pełnią rolę zagęszczacza i polepszają właściwości organoleptyczne przetworów mlecznych, czyniąc zbędnym użycie syntetycznych składników. Co więcej, spożywanie ich może być bardzo korzystne dla zdrowia - egzopolisacharydy wykazują działanie antyrakowe, obniżają poziom cukru i cholesterolu we krwi, hamują wzrost ciśnienia krwi oraz mają potencjał immunoregulacyjny.
Jan Przybyłowicz opracował formułę tego wyjątkowego kefiru jeszcze jako uczeń II Liceum Ogólnokształcącego im. Stefana Batorego w Warszawie.
Na trop naturalnych ulepszaczy do kefiru wpadł dlatego, że poważnie podchodził do swoich treningów na siłowni i poszukiwał materiałów o zdrowej żywności. Tak trafił w internecie na artykuł o egzopolisacharydach, korzystnych dla naszego zdrowia związkach produkowanych przez bakterie kwasu mlekowego. Janek sprawił, że bakterie zaczęły wytwarzać znacznie więcej tych związków niż w standardowym kefirze. Za to osiągnięcie zdobył drugą nagrodę w Konkursie Naukowym E(x)plory w 2015 roku.
Obecnie jest studentem drugiego roku na Wydziale Lekarskim Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
Jan Przybyłowicz, podczas Gdynia E(x)plory Week 2015, w finale konkursu, zajął 2. miejsce.
O sukcesie Janka pisała ostatnio, m.in Gazeta Wyborcza:
Jan Przybyłowicz, jest jednym z organizatorów konferencji Polska 2.0 w Imperial College w Londynie. Udział w wydarzeniu jest nagrodą w tegorocznym Plebiscycie Innowator Jutra.